top of page

INSECTA

En aquesta pestanya, titulada Insecta, es troben diversos articles agrupats en tres capítols fonamentals, “Descripción de Insectos”, “Plagas de Langostas” i “Enfermedades transmitidas por insectos”. Tots ells tenen el seu origen en dos obres ja publicades, Bandas, enjambres y devastación (Almuzara, 2007) i Insectos y hecatombes, vol. I-II (RBA, 2012-2014). La intenció és oferir al lector la possibilitat de consultar gratuïtament els continguts i possibilitat l’increment de coneixement gràcies a les seves aportacions particulars.

​La descripció d’insectes es basa en l’estudi històric i biològic de llagostes, puces, polls, mosquitos, mosques i xinxes, doncs tots ells han tingut, i segueixen tenint, una influència negativa sobre l’home. També s’inclou un capítol sobre paparres, malgrat no ser insectes.

​Les plagues de llagosta han amenaçat l’home des del neolític, moment en que aquest va aprendre els rudiments de l’agricultura i va fixar la seva residència en un lloc permanent. Un eixam de llagostes migradores pot albergar mils de milions d’individus que no respecten l’equilibri de la natura i destrueixen al seu pas la massa vegetal existent, trencant per complet la cadena tròfica i exposant als éssers vius que d’ella depenen a una mort segura per inanició. L’home ha estat testimoni, segle rere segle, d’aquestes enormes catàstrofes que apareixen i desapareixen de forma sobtada.

​Puces, polls, mosquits, mosques o xinxes existeixen a la Terra des de fa milions d’anys i han parasitat l’home des de l’inici de la seva existència. Malgrat la seva mida minúscula, els autors antics ja els varen descriure encertadament, encara que solament a partir del descobriment del microscopi en el segle XVII va ser possible observar-los amb gran detall i precisió.

Aquest treball pretén ser una història natural d’aquests paràsits obligats, de les malalties causades pels seus patògens associats i de la incidència sobre l’home al llarg dels segles. I cal tenir en compte que, malgrat els grans avanços científics, actualment molts insectes segueixen causant nombroses afeccions greus a l’ésser humà, al voltant d’un centenar, entre les quals es troben pesta, tifus epidèmic, paludisme, febre groga, dengue, leishmaniosis, filariosis, malaltia del son o mal de Chagas. La presentació formal i ampliada d’aquestes obres es troben en els pròlegs de cadascuna d’elles.

LEYENDA

DESCRIPCIÓN DE INSECTOS

DESCRIPCION DE INSECTOS

III. PULGAS

1. HISTORIA NATURAL ANTIGUA

2. HISTORIA NATURAL MODERNA

IV. PIOJOS

1. HISTORIA NATURAL ANTIGUA

2. HISTORIA NATURAL MODERNA

V. MOSQUITOS

1. HISTORIA NATURAL ANTIGUA

2. HISTORIA NATURAL MODERNA

VI. CHINCHES

VII. LANGOSTAS MIGRADORAS

PLAGAS DE LANGOSTAS A LO LARGO DE LA HISTORIA

PLAGAS DE LANGOSTAS

ENFERMEDADES TRANSMITIDAS POR INSECTOS

ENFERMEDADES TRANSMITIDAS

II. ENFERMEDADES TRANSMITIDAS POR PULGAS

4. Cronología de las epidemias de peste

4.3 Segunda pandemia. La peste negra y sus continuaciones

III. ENFERMEDADES TRANSMITIDAS POR PIOJOS

IV. ENFERMEDADES TRANSMITIDAS POR MOSQUITOS

1. Enfermedades causadas por virus

1.2 Dengue

1.11 Fiebre amarilla

2. Enfermedades causadas por protozoos

2.3 Malaria o Paludismo

3. Enfermedades causadas por gusanos

V. ENFERMEDADES TRANSMITIDAS POR MOSCAS

VI. ENFERMEDADES TRANSMITIDAS POR CHINCHES

VII. ENFERMEDADES TRANSMITIDAS POR ÁCAROS Y GARRAPATAS

bottom of page